Izmenjava na Japonskem (Matjaž Borič)

To poročilo pišem po povratku iz Japonske, kjer sem se udeležil 6-tedenskega programa v Osaki, ki ga prireja “The Japan Foundation”, oz. Japonska fundacija. Odločil sem se, da bom poročilo napisal v slovenskem jeziku, saj upam, da bo doseglo čim širše občinstvo, v katerem se morda tudi najde posameznik ali dva, ki si želita študirati na Japonskem, a še nista prepričana, ali sta temu kos. Vsem, ki to poročilo berete toplo priporočam, če ste se odločili, da se boste udeležili vsaj ene izmenjave na Japonskem, da se udeležite izmenjave, ki jo pripravlja Japonska fundacija.

Kot sem že omenil sem bil na 6-tedenski izmenjavi v Osaki, bolj natančno na Centru Japonske fundacije v Kansai-ju. (The Japan Foundation Japanese-Language Institute, Kansai)

Center Japonske fundacije se nahaja v mestu Rinku Town. Rinku Town je od letališča oddaljen 5 minut vožnje z vlakom in 7 minut vožnje z avtobusom. Od centra Osake je oddaljen približno 40 minut, če se odločite potovati z vlakom. Ker imate vse vikende proste je to super lokacija, saj ste praktično na sredini Japonske, z lahkoto lahko obiščete Hirošimo, Kyoto, Kobe in z malo truda tudi Tokyo. Mogoče je le vredno omeniti, da so cene javnega transporta na daljše razdalje dokaj visoke. Za krajše destinacije si lahko na Centru brezplačno sposodite kolo. V okolici je tudi veliko trgovin s knjigami in elektroniko, tako da se ne bojte, da bi bili izolirano. Rinku Town je zelo lepo mesto in iz sobe sem mel pogled na morje, kar še vedno pogrešam vsako dan odkar sem se vrnil v Slovenijo.

Program je imel štipendijo, ki je krila praktično vse možne stroške, od letalske karte in nastanitve v študentskem domu, do hrane. Sam program se je osredotočal na učenje uporabe japonskega jezika. Namen programa ni bil, da nas cele dni učijo japonskih pismenk in slovnice, ampak da se naučimo dosedaj nabrano znanje dejansko uporabiti. V ta namen smo imeli predavanja, ekskurzije, obisk na domu družine ipd. Predavanja so bila razdeljena na 3 dele in sicer na diskusijo, pripravo na govorne nastope in intervju, pri katerem smo imeli možnost intervjujati prebivalce mesta o katerikoli temi, ki smo si jo predhodno izbrali. Ekskurzije so nas peljale dvakrat v Kyoto in enkrat v Kobe, kjer smo se družili s tamkajšnimi študenti na lokanlih fakultetah in obiskovali znamenitosti kot so kinkaku-ji (金閣寺) – Zlati paviljon ipd.

Tekom programa smo velikokrat naleteli na starejše kolege, ki so prav tako študirali na istem ali podobnih programih. Vsi se teh programov spominjajo kot verjetno najboljša dogodivščina in izmenjava, saj je dobesedno za vse poskrbljeno in vas mora skrbeti le za učenje. Nekdanji študenti so Center enostavno poimenovali tengoku (天国) – nebesa.

Profesorji so zelo prijazni in vam bodo, tako kot so nam, poskušali pomagati pri prav vsaki stvari. Odnosi so zelo korektni in prijazni, nikoli nisem imel nobenih pripomb na kogarkoli. Večino časa sem imel občutek, da se skupaj s študenti in profesorji borimo proti japonskem jeziku in tudi zmagujemo.

Ker nočem preveč nakladati, vam za konec samo še svetujem, da s seboj vzamete le najnujnejše stvari, kar je večinoma obleka. Če se na izmenjavo odpravljate pozimi, si zapomnite, da v Osaki redko sneži, zato ne rabite nekakšne ekstremne opreme, le dobro jakno. Celotna klima namreč zelo spominja na naš Piran. Na Japonskem boste sigurno kupili na tone knjig, okraskov itd., tako da pustite kovček prazen in ga raje napolnite pred povratkom. Še enkrat, iskreno vam priporočam ta program.

Matjaz Boric_02 Matjaz Boric_01

Advertisements