6-tedenski program v Osaki

Kot vsi ostali moji predhodniki, sem se tudi jaz udeležila programa Japonske fundacije v Osaki. Program je potekal 6 tednov, v katerem so bili zajeti ekskurzije v Tokyo, Kyoto, Kobe in Hiroshimo ter predavanja, kjer smo imeli diskusije, priprave na govorne nastope in tudi intervju.

Predavanja so bila razdeljena na 3 dele. Priprave na govorne nastope, kjer so nas profesorji usmerjali, povedali kaj je prav in kaj ne in nam svetovali kako pridobiti več samozavesti pri govoru.

Pri predmetu diskusije smo v manjši skupini govorili o raznih temah in primerjali z našimi državami. Pri intervjuju smo se razdelili v manjše skupine, izbrali temo, ter napisali kako bomo intervju vodili. Nato smo na ekskurziji v Kyotu intervjujali študente, na organiziranem dogodku na centru pa še s starejšimi občani. Nato smo podatke zbrali, ter jih predstavili.

Center Japonske fundacije je v neposredni bljižini internacionalnega letališča v Osaki, zato je zelo dobro povezan s centrom Osake. Od želežniške postaje je stavba Centra oddaljena le 10 minut hoje, vendar vsak dan vozi avtobus izpred centra do postaje. Možna je tudi brezplačna izposoja koles, s katerimi so prihranjen daljši sprehodi do nakupovalnega središča. Trgovine s hrano, elektroniko, knjigarne in “100yen shop” so zelo blizu. V samem centru je možna izposoja raznih športnih oprem, kakor tudi fitnes, soba za karaoke, kuhinja, sobe za druženje, pralnice itd. V centru je tudi menza, kjer strežejo zajtrk, kosilo in večerjo, kjer se plačuje z točkami, ki jih prejmeš ob prihodu.

Na ekskuriziji v Tokyu smo obiskali univerzo Waseda, kjer smo v skupinah se pogovarjali z japonskimi študenti o raznih temah, ki so nas zanimale. Poleg tega smo imeli v programu vključen ogled raznih znamenitosti. Poleg Kyota, smo obiskali tudi Arashiyama. V skklopu programa, smo tudi opravili naš prvi intervju s študenti na univerzi Ritsumeikan v Kyotu. V Kobe smo obiskali Univerzo Kobe, kjer smo se pogovarjali s študenti in skupaj se sprehodili po mestu in obiskali znamenitosti. Kot zaključni izlet smo šli v Miyajima, kjer smo prespali v ryokanu, ko pa smo prispeli v Hiroshimo smo skozi park miru šli še v muzje, ki je posvečen žrtvam atomskega napada na Hiroshimo v drugi svetovni vojni. Poleg tega, vsi vikendi so prosti in s predhodnim obvestilom, da ne boste ostali v centru lahko prespite zunaj. Potrebne dokumente dobite na recepciji, kjer prijavnico tudi oddate.

Vsem bodočim udeležencem svetujem da s seboj vzamejo le nujne stvari in s tem prihranijo kilograme v potovalki. Vse ostale potrebščine (detergent za pranje perila, šampone, krtačke itd.) lahko kupite v bljižnjih trgovinah. Poleg tega, zdravila, saj nekatera japonska zdravila niso učinkovita za nas, ter veliko dobre volje. 🙂

Osaka 01 Osaka 02 Osaka 03

Advertisements